WAT ALS WE DE ENERGIEMARKT NU EENS RADICAAL VENIEUWEN?


DOE MEE!


Overal in Europa verenigen gewone burgers zich om samen windturbines en zonnepanelen te plaatsen, om het distributienet in beheer te nemen, om thuis de samen opgewekte groene stroom of warmte aan een faire prijs geleverd te krijgen.

Ook in Vlaanderen nemen mensen zoals jij het heft in eigen handen. Ze verenigen zich in REScoops, burgercoöperaties voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Via de leden van REScoop.Vlaanderen kan je rechtstreeks participeren in concrete projecten in jouw buurt.

BeauVent – vooral projecten in West-Vlaanderen
BronsGroen - projecten in Limburg
Campina Energie – projecten in de Antwerpse Kempen
Core – studentencoöperatie in Vlaams-Brabant
EnerGent – projecten in de omgeving van Gent
Ecopower – projecten in Vlaanderen en Wallonië
Volterra – projecten in het Meetjesland
Pajopower – projecten in het Pajottenland

 

In het filmpje van Greenpeace zie je ook hoe het REScoop-model werkt.

Doe mee en leid de energietransitie naar energiedemocratie!


07/07/2016


7 JULI 2016: IEDEREEN SAMEN VOOR MEER HERNIEUWBARE ENERGIE

 

surfer haal de kracht van de natuur in huis


Een brede coalitie van sociale partners, milieu-, consumenten- en sectororganisaties lanceert vandaag een campagne om zonne- en windenergie te stimuleren.

Via de website www.iedereenhernieuwbaar.be roepen zij alle burgers op om actief deel te nemen aan de energietransitie en te investeren in hernieuwbare energie.
Dat is noodzakelijk om de klimaatopwarming tegen te gaan en onze energiefactuur betaalbaar te houden.
REScoop.Vlaanderen is coalitiepartner en nodigt alle burgers uit om zich aan te sluiten bij bestaande burgercoöperaties of om zelf een burgerinitiatief op te starten.

Lees meer

 

03/06/16

 

RESCOOPS OVERHANDIGEN OORKONDE WINDRECHT AAN ALLE VLAAMSE GOUVERNEURS


Windclaim wordt Windrecht

In de aanloop naar de 'global wind day' hielden de Vlaamse burgercoöperaties voor her- nieuwbare energie op 3 juni 2016 een gezamenlijke windactie in de provinciehuizen te Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt en Leuven.

Lees meer

 

23/04/16

 

MEETJESLANDERS EISEN TOEPASSING VAN DRAAGVLAKMODEL VAN PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

Ontwikkelaar Aspiravi bouwt momenteel 6 windmolens langs de E34 te Assenede. Buiten de zones die aangeduid zijn door de provincie en zonder toepassing van het democratisch draagvlakmodel voor gemeente en burgers. Aspiravi brengt het Meetjesland kolonisatie in plaats van de beloofde rechtstreekse burgerparticipatie.

 

Lees meer

 

 

25/03/16

 

ONZE DISTRIBUTIETARIEVEN IN DE ETALAGE

Een Chinees staatsbedrijf maakt kans om aandeelhouder te worden van onze distributienetten. Dat is het laatste nieuws dat we lazen over de lopende fusieoperatie bij Eandis. De netbeheerder is immers op zoek naar bijkomend eigen vermogen, ongeveer 700 miljoen euro.

Lees meer ...

 

09/03/16

 

HERNIEUWBARE ENERGIECOOPERATIES VECHTEN STAATSSTEUN KERNCENTRALES AAN

Hernieuwbare energiecoöperaties uit België, Nederland en Luxemburg dienden op 22 februari 2016 formeel klacht in bij de Europese Commissie tegen de levensduurverlenging van Tihange 1 en Doel 1 en 2.

Lees meer ...

 

09/03/16

 

COOPERATIEF PASPOORT

Een geactualiseerde versie van ons coöperatief paspoort werd op onze website geplaatst. Hierin wordt samengevat waar REScoops voor staan, welke visie ze hebben op de energietransitie en volgens welke principes ze werken.

Lees meer ...

 

 

10/09/15


WE ZIJN NIET ALLEEN

Steeds meer Europese burgers nemen hun energievoorziening in eigen handen

Deze korte animatievideo geeft de visie weer van REScoop. Het Griekse eiland Sifnos wordt als metafoor voor de rest van Europa gebruikt.

Lees meer ...