Actueel

Power Up maakt energiefacturen opnieuw betaalbaar

18/01/2023

Kwetsbare gezinnen levenslang toegang geven tot groene én betaalbare energie: dat is de ambitie van het pilootproject Power Up in het Oost-Vlaamse Eeklo. Fien Vanderbeke (stad Eeklo) en Jan De Pauw (Ecopower) vertellen hoe ze dit even innovatief als eenvoudig idee in de praktijk brengen. En hoe andere gemeenten dit concept binnenkort vlotjes zullen kunnen kopiëren. “Als lokale besturen hun democratische kracht gebruiken, is er oneindig veel mogelijk.”

Septemberverklaring burgerenergie

28/09/2022

Coöperatieve windturbines bieden niet alleen meerwaarde voor milieu en klimaat; ze hebben ook een positieve impact op de energiefactuur van huishoudens. Dat is al bijna twee decennia het geval. Sinds de liberalisering van de Europese energiemarkt in 2003 en de start van het ‘coöperatief energiedelen’. Ondertussen maken al meer dan tien Vlaamse burgerenergiecoöperaties gebruik van de leveringsvergunning van de coöperatieve leverancier Ecopower. Sinds de energiecrisis is de positieve impact van burgerenergie op de huishoudelijke energiefactuur ronduit spectaculair te noemen.

Samenwerking KWB en REScoop Vlaanderen

09/09/2022

Onder de titel “Betaalbare energie: wat kan ik doen?” slaan Gezinsbeweging KWB en REScoop Vlaanderen de  handen in elkaar.

Anja Van Boven, coördinator KWB: “De energiecrisis woedt volop, en steeds meer gezinnen kunnen hun energiefactuur niet meer betalen. Op concrete maatregelen vanuit de federale overheid en Europa om de energieprijzen te verlagen, zal het nog enkele maanden wachten zijn. Maar gezinnen hoeven niet passief te wachten om iets aan hun energiefactuur te doen.”